Wanneer de koude maanden er weer aankomen wil je kunnen vertrouwen op je centrale verwarming om niet te bevriezen in huis. Het is dan ook erg normaal om de verwarming in de winter op een graad of 20 te hebben zodat het lekker warm is binnen. Om hiervan te blijven profiteren, is het belangrijk om je cv-ketel regelmatig te voorzien van onderhoud. Zo blijft alles goed functioneren en zul je ook nog is besparen in je kosten. In deze tekst lees je waarom het zo belangrijk is om je cv goed te onderhouden, en hoe vaak je dit dan zou moeten doen.

Je moet je cv kunnen vertrouwen

Niemand zit te wachten op een kapotte cv-ketel. Dit zorgt er namelijk voor dat het in de winter niet lekker warm is, je geen warm water hebt en alleen maar extra kosten zult ervaren. Een goed onderhouden cv-systeem zorgt dan ook voor consistentie en een comfortabele binnenruimte. Door het cv-systeem regelmatig van onderhoud te voorzien, kun jij erop vertrouwen dat de cv je niet in de steek zal laten. Hoewel er natuurlijk altijd een kans is op een defect, zal de kans bij een goed onderhouden cv toch vele malen kleiner zijn. Zo zul je ook minder kans hebben op bijvoorbeeld een storing in je cv-systeem. Door regelmatig cv-onderhoud te doen, verleng je de levensduur van de cv waardoor je minder snel zal moeten investeren in een nieuw cv-systeem. Daarbij komt ook nog is dat de cv minder energie nodig zal hebben om een huis te verwarmen. Dit resulteert natuurlijk weer in minder hoge energiekosten. 

Veiligheid gaat boven alles

Hoewel alle voordelen van een goed onderhouden cv-systeem enorm is, is veiligheid toch echt het belangrijkste. Wanneer jij nooit omkijkt naar je cv en deze dus niet van onderhoud voorziet, kan deze koolmonoxide gaan lekken. Dat is een kleur- en geurloos gassoort dat dodelijk kan zijn. Ook kan stof en vuil in je cv-systeem zorgen voor brand. Door dus regelmatig onderhoud te doen verminder je deze kansen enorm. 

Hoe vaak moet ik mijn cv-systeem onderhoud geven?

Je weet dus dat het enorm belangrijk is om je cv-systeem regelmatig van onderhoud te voorzien. Om jaarlijks cv onderhoud te doen is dan ook zeker een aanrader. Wanneer je eenmalig per jaar onderhoud laat doen aan je cv, zul je altijd goed zitten. Hierbij worden alle aspecten van je cv-systeem geïnspecteerd. Ook worden de onderdelen die aan vervanging toe zijn vervangen. Zo kun je in ieder geval met een veilig gevoel wonen en is de kans op problemen met je cv aanzienlijk kleiner.